Theater over onzichtbare armoede

Theater AanZ maakte deze voorstelling voor de gemeente Rheden
Afbeelding behorende bij Theater over onzichtbare armoede

Goed nieuws: de voorstelling komt terug in 2022

Wegens succes wordt de voorstelling opnieuw in de gemeente Rheden gespeeld  in het voorjaar van 2022. Alle scholen voor voortgezet onderwijs zijn hierover inmiddels benaderd.
Deze nieuwe ronde wordt mede mogelijk gemaakt door een tegemoetkoming vanuit het Preventie-akkoord Samen Sterker Gezond - Rheden / Rozendaal.
In dit interview met een docente van het Titus Brandsma College lees je hoe de voorstelling ontvangen werd op haar school.
Meer informatie over de totstandkoming van de voorstelling Bij Mij Thuis lees je hieronder.
 

Theatervoorstelling Bij Mij Thuis

Armoede is een thema waar we het doorgaans liever niet over hebben. Althans, niet als het om onszelf zou kunnen gaan.
Om armoede beter bespreekbaar te maken in de gemeente Rheden, heeft Cultuurbedrijf RIQQ het initiatief genomen tot een speciale theatervoorstelling, mede gebaseerd op verhalen van inwoners zelf. 

In juni 2021 werd deze voorstelling zes keer gespeeld op middelbare scholen in de gemeente Rheden. Daarnaast werden er vier openbare voorstellingen gespeeld voor geïnteresseerden, ouders, betrokkenen en professionals, zowel in Dieren (Cultureel Centrum Theothorne) als in Velp (Studio26).
 

Reacties op de voorstelling

‘Wat een waardevolle voorstelling!’, ‘Indrukwekkend!’ en ‘Impactvol en toegankelijk’ waren enkele reacties van het publiek na het zien van de voorstelling ‘Bij Mij Thuis'.

Ook na de voorstellingen op de middelbare scholen bleek het nagesprek met de acteurs soms aanleiding tot het delen van openhartige verhalen over de eigen thuissituatie. De leerlingen voelden heel goed aan dat rijkdom vele gezichten kent, evenals armoede... De voorstelling bood geen directe oplossingen, anders dan de boodschap: praat erover. Neem iemand in vertrouwen, zodat je er niet alleen mee rondloopt. Want anders blijft het inderdaad ‘onzichtbare armoede’. Omdat de voorstelling zo’n groot succes was, gaan we bekijken of ‘Bij Mij Thuis’ ook volgend jaar opnieuw in de gemeente Rheden gespeeld kan worden.

(Fotograaf: Seppe Ruberti.)
 

Achtergrond

Cultuurbedrijf RIQQ heeft in 2019 Theater AanZ benaderd voor het maken en spelen van de theatervoorstellingen. Hun expertise is het immers om voorstellingen te maken voor middelbare scholen, waarin taboes bespreekbaar worden gemaakt.
Op 30 januari 2020 is er een eerste denktank-bijeenkomst georganiseerd met Theater AanZ en professionals van diverse stichtingen en de gemeente (zie de foto onderaan), die met het thema Armoede te maken hebben vanuit hun werk. Deelnemers aan de denktank hebben hun contacten aangesproken om daadwerkelijk verhalen van inwoners te horen. Op basis van deze persoonlijke verhalen heeft regisseuse Steef Kersbergen een theatervoorstelling gemaakt met de titel: Bij Mij Thuis.
De voorstelling duurde 45 min. Aansluitend vond een nagesprek plaats met acteurs en publiek o.l.v. een gespreksleider. 
Regie & productie: Theater AanZ  |  JONG
Partners: HAN, ArtEZ, LKCA & Cultuur Oost
 

Meer informatie

Voor meer informatie over dit bijzondere project kun je terecht bij Marijn Swarte: marijn@cultuurbedrijfriqq.nl 

Tenslotte is belangrijk om te vermelden dat dit project mede mogelijk gemaakt is door:

           

Gemeente Rheden kiest ervoor kunst en cultuur een rol te laten spelen in haar doel om inwoners gezond, veilig en relatief gelukkig te laten wonen, werken en recreëren, jong te laten zijn en ouder te laten worden. De gemeente vindt het daarbij belangrijk dat kunst en cultuur voor álle inwoners van de gemeente beschikbaar en van waarde is.

Afbeelding behorende bij Theater over onzichtbare armoede | Theater AanZ maakte deze voorstelling voor de gemeente Rheden