Huiskamerconcertjes

Een muzikant over de vloer
Afbeelding behorende bij Huiskamerconcertjes

Dit project is eind 2020 afgerond. Als gevolg van corona zijn de populaire huiskamerconcertjes op andere manieren aangeboden dan gebruikelijk: in de buitenlucht of via een vooraf opgenomen filmpje. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=naozzeC8FO8&feature=youtu.be 

 

Verrassing

Dit project bood de mogelijkheid een inwoner van de gemeente Rheden te verrassen - een vriend, buur, collega of familielid - met een persoonlijk muzikaal cadeau: een intiem huiskamerconcertje. Een bijzonder moment dat de aanwezigen samen met de muzikant konden beleven. “Dit zijn van die momenten waarop ik voel dat ik leef,” was de reactie van één van de ontvangers. Het huiskamerconcert werd door muziekprofessionals op harp, zang, dwarsfluit of piano & zang uitgevoerd.  

Voor elke woonkamer

Afgelopen vier jaar bood Cultuurbedrijf RIQQ de huiskamerconcertjes aan. Op geclusterde momenten, zoals de Week van de Eenzaamheid, of de donkere dagen voor kerst, konden inwoners van de gemeente bij Cultuurbedrijf RIQQ een gratis huiskamerconcertje aanvragen voor een buurvrouw, vriend, kennis, collega of familielid, die wel een vrolijke noot kon gebruiken. 

Voor een huiskamerconcertje kwam een professionele muzikant bij de desbetreffende bewoner langs om in diens huiskamer een concertje van ongeveer 20 minuten te geven. Daar mochten ook anderen bij uitgenodigd worden. Deze huiskamerconcertjes werden door zowel de muzikanten als de ontvangers als een bijzonder en waardevol moment van aandacht ervaren.  
 

Reacties

Therapeutisch harpiste Lies Joosten:
"Wat de huiskamerconcertjes zo waardevol maakt, is de intieme setting. Er is een veilige sfeer waarin er ruimte is voor emoties, voor humor, misschien zelfs een dansje. Een huiselijke setting waarin ik mijn repertoire af kan stemmen op de behoeftes, de smaak en de gemoedstoestand van de ontvanger. Soms worden er buren, vrienden, en familie uitgenodigd. Dan is het echt even een feestelijk moment met lekkers, waar nog lang over nagepraat wordt.” 

De concertjes werden in eerste instantie aan ouderen aangeboden, maar al gauw uitgebreid naar iedereen die een moment van aandacht, vriendelijkheid en positiviteit kan gebruiken. 

Een mantelzorger die een huiskamerconcertje kreeg:
"Het voelde heel speciaal dat iemand anders mij dit gunde. Ik sta altijd voor anderen klaar, voor mij is dat vanzelfsprekend, maar nu werd er even bij mij stilgestaan. Een momentje van waardering. Ik voelde mij gezien. Het concertje mocht ik filmen en ik kijk er nog dikwijls even naar. Ik had de buren uitgenodigd en we hebben het er nog steeds wel eens over."

 

Dit project werd mogelijk gemaakt door: