Expositie Kronkels

Nieuwe Ruimte Velp
Afbeelding behorende bij Expositie Kronkels | Nieuwe Ruimte Velp

Met als titel ‘Kronkels’ presenteert Nieuwe Ruimte, het Rhedens podium voor beeldende kunst, van 3 december 2023 t/m 28 januari 2024 een expositie met werk van de kunstenaar v0an de maand Wil Gerritsen. Zij nodigde Alma Smit en Beatrijs van den Bos uit als mede-exposanten.

Wil Gerritsen, Alma Smit en Beatrijs van den Bos hebben elkaar leren kennen als beeldend kunstenaars in het pand ‘de Transformatie’ in Arnhem waar zij elk een atelier huren. Naar bleek hielden zij ook alledrie van verhalen schrijven. En na een paar voorleesmiddagen startten ze een schrijfgroepje. Op onregelmatige basis komen de drie bij elkaar en werken ze met kleine opdrachten en vingeroefeningen om de fantasie te stimuleren. Tijdens één van die schrijfochtenden ontstond het idee om hun beeldende kunst als inspiratiebron te gebruiken voor woordkunst. Een soort kronkels avant la lettre. Voor deze tentoonstelling hebben ze een keuze gemaakt uit hun collectie. Op verschillende momenten tijdens de expositieperiode zullen zij deze verhalen voorlezen.

Het werk van Wil Gerritsen bestaat uit collages, pentekeningen, en ruimtelijke vormen van papier-maché en hout. De titel ‘Kronkels’ betekent hier zoiets als willekeur, toeval, drift en humor. Het ontstaat vanuit willekeurige bewegingen, krassen, snijden of boren en kan daarna in mindere of meerdere mate uitgewerkt worden in lagen schilder- en plakwerk, waarin flarden kunstgeschiedenis een plek krijgen. Wil Gerritsen werkte jarenlang als beeldend therapeut en was altijd bezig met de vraag: welke materialen, bewerkingen en thema’s zijn geschikt om mensen te stimuleren zich te uiten over emoties die moeilijk in woorden te vangen zijn. Voor haar speelt het tactiele, de tastzin, een belangrijke rol.

Alma Smit is naast psycholoog en verhalenverteller ook beeldend kunstenaar. In deze expositie toont zij beelden van klei, steen en brons en modeltekeningen. De vrouwfiguren die ze maakt hoeven geen ideale maten te hebben, ze mogen zijn zoals ze onder haar handen ontstaan. Heel belangrijk is dat de figuren zich niet belemmerd voelen in hun beweging. Kracht en kwetsbaarheid, het speelse en het beheerste, het rauwe en het verfijnde worden door haar vaak in een beeld samengebracht.

Beatrijs van den Bos is tekenaar, schilder en verhaaltjesverzinner in één. Haar liefde voor de kunst is ontstaan vanuit haar liefde voor het boek. Ze begon haar carrière als illustrator in opdracht van uitgeverijen, maar ze kon het niet laten om ook zelf te willen schrijven. Haar thema’s zijn de mens als object, met vaak een vleugje humor; het landschap dat ze idealiseert en waar juist nooit mensen in voorkomen, en de tekeningen en boekjes die ze maakt ten behoeve van haar absurdistische sprookjes en fantasierijke verzinsels in proza.

De expositie wordt op zondag 3 december geopend om 15 uur in de expositielocatie aan de Oranjestraat 36a in Velp. De expositie is elke zondag te bezoeken van 12 tot 17 uur. Gratis entree.